Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Перемагають згуртовані або як в Новопсковській громаді вдалося вперше реалізувати Бюджет участі

Дата: 11.11.2017 13:46
Кількість переглядів: 1200

Рік тому депутати селищної ради одноголосно підтримали ініціативу голови Новопсковської громади Вадима Гаєва  та затвердили Програму бюджетування за участі громадськості (Бюджет участі) Новопсковської селищної ради на 2017р. Наближався кінець 2016 року, тому довелося швидко провести інформаційну кампанію. Використовували всі види інформування: друкували оголошення на сайті, на сторінках інформаційного тижневика "Новопсковщина", депутати на своїх виборчих округах розповідали про початок конкурсу громадських проектів. Як результат - одинадцять громадських проектів подали активні мешканці громади. Після голосування відібрали переможців і спільно почали реалізовувати задумане.

Обрати ідею, поговорити з сусідами,  пройти марафон голосування, кількамісячні бюрократичні процедури, численні толоки, злагоджена робота комунальників і нарешті втілені задуми найактивніших мешканців Новопсковської громади.

Участь в конкурсі "Бюджет участі" навчила мешканців громади об’єднуватися, спілкуватися із оточуючими, переконувати їх підтримати спільний проект.

Нижче автори і учасники громадських проектів розповіли як це було і що з того вийшло.

Дитячий майданчик по вулиці 8 Березня в Новопскові виник не сам по собі. Приклали зусилля і діти, і їх батьки, і небайдужі сусіди, і комунальники. Ось, що говорять:

Любов Князь, бабуся чотирьох непосидючих онуків, мешканка мікрорайону: Ще влітку підлітки та дітвора самостійно вирішили провести толоку та підготувати територію для завезення піску та встановлення обладнання. За допомогою лопат, сокир, граблів та надлишку життєвої енергії територія була звільнена від сміття, старого непотрібу, порослі та частково вирівняна. Всі заходи завершились гонками на будівельних тачках у темряві, піцею та кока-колой. Батьки не були осторонь - працювали з дітьми.

Надія Кривошей, автор проекту: Ще декілька років тому мешканці вулиці облаштували дитячий міні-майданчик з матеріалів та «обладнання», які були їм доступні. Так з’явилися огорожа з старих автомобільних покришок, саморобний дерев’яний стіл та лави, металева альтанка. Кілька разів мешканці вскладчину купували пісок. Через дорогу від майданчику, під парканом, була влаштована саморобна гойдалка, що слугувала кільком поколінням дітей, які підростали. Найгіршим і найнебезпечнішим було те, що влітку дітей тут збиралося чимало і вони переноситли свої ігри на проїжджу частину. Водії, які проживають неподалік, знали про те і завчасно пригальмовували. Ті ж, що їздили сюди зрідка, отримували чималий стрес, коли діти опинялися у них майже під колесами. Бажання мати «справжній», а значить сучасний, зручний майданчик було дуже великим, але здавалося нездійсненним.

І от тепер ми його маємо! Все так, як ми й хотіли: майданчик від проїжджої частини закриває металева огорожа; обладнання розраховане на різні вікові категорії дітей. Для найменших є пісочниця, для трохи старших – «гірка» і гойдалка «дует»; а підлітки можуть грати у настільний теніс та зміцнювати м’язи на турніку. І це за умови, що площа, яку можна було відвести  під майданчик, невелика.

Що й казати: «Бюджет участі» - це круто! Це вирішення проблем певної групи людей з урахуванням їхніх побажань. Це згуртовує мешканців, є гарним прикладом для дітей. Зусилля були прикладені мінімальні: визначитися з обладнанням, яке треба придбати, знайти його вартість в Інтернеті, підготувати проект, зібрати підписи мешканців. У селищній раді підказували, коли чогось не знали. Результат того вартий! А селищній раді, яка реалізувала нашу мрію в життя – велике спасибі від дітей і дорослих.


Проект облаштування місця відпочинку дітей та молоді в районі перехрестя вулиць Слобожанська, Жеребилова та провулка Дружби в Новопскові

Надія Віннікова, автор проекту: Робили все це, бо вірили, що зможемо відірвати дітей від комп’ютерів, що вони будуть проводити більше часу на свіжому повітрі, заохотити підлітків займатися спортом та більш доброзичливо ставитися один до одного. Коли збирала підписи в підтримку свого проекту відразу знайшлися скептики, які не вірили в його  реалізацію. Однак, я дуже рада з того, що все вийшло! Наші діти щасливі, що мають поряд такий гарний майданчик. А це головне!

Проект  Облаштування місця відпочинку в смт Новопсков по вулиці Айдарська поблизу будинків №№13а, 13б.

Тамара Шептуха, автор проекту: Звичайно, клопіт було багато - вперше писали подібний проект для участі в конкурсі, вперше самі жителі вулиці Айдарська збирали підписи в підтримку проекту, потім активно агітували всіх проголосувати, пильно стежили за рейтингом проектів-учасників, разом, таки ж, раділи перемозі, збиралися на численні толоки.

Проект ремонту спортивного (футбольного) майданчику в смт Новопсков по вулиці Слобожанська поблизу будинку №14 реалізували першим.

Ніхто не очікував протистояння, однак воно було. Кілька мешканців мікрорайону "передумали" міняти аварійну огорожу на нову та перешкоджали комунальникам проводити роботи з демонтажу. Мовляв тридцять років стояло, ще стільки ж простоїть (це при тому, що стару іржаву огорожу вони не збиралися відновлювати, хай хтось). Тут спрацювали єдиною командою автори проекту, батьки маленьких футболістів, які щодня на майданчику тренуються та проводять увесь свій вільний час. Після змістовних аргументів противники "нового" знову "передумали" і вже не стали заважати. А цей випадок став підтвердженням українського прислів’я "Маленька праця краща за велике безділля".

Проект по облаштуванню паркувальних місць та ремонту покриття прибудинкової території по вулиці Газопроводська, 42 в смт  Новопсков

Оксана Кулік, автор проекту: В 2016 році по нашій вулиці капітально відремонтували асфальт. Свій автомобільний транспорт мешканці нашого будинку ставили на узбіччі цієї дороги, чим заважали і визивали невдоволення водіїв (не кажучі про небезпеку і перших, і других). Почувши про оголошення прийому заявок на "Громадський бюджет" восени 2016 році вирішила спробувати,  моя родина і сусіди підтримали (в нашому будинку дванадцять квартир). Спільними зусиллями підготували територію під парковку:  вирубали і викорчували всю поросль, вивезли все гілля на своїй техніці ще до приходу комунальників. І ось, маємо вже перші результати: хлопці з комульної служби проклали на місці зруйнованого асфальту нові тротуарні доріжки до кожного під’їзду, зараз готують місце під парковку. Всі ми задоволені, адже ноги швидко звикли до рівної поверхні.

Проект по  облаштуванню прибудинкової території по вулиці Газопроводська, 48 смт  Новопсков

Оксана Седюк, автор проекту: Досить давно в мене виникла ідея благоустроїти прибудинкову територію. Робили, що могли: квітники насаджували, ремонтували  гойдалки. Наші мешканці спільно використовують цей двір. Діти з усіх сусідніх домівок грають на наших майданчиках, частина з яких зносилася за давністю часу. Заселяли наш будинок ще тридцять три роки тому. Підходи до підїздів колись були асфальтовані, а з часом зруйнувалися.Тому в своєму проекті намагалася все охопити. Наче б то вийшло (радісно сміється). Коли зараз їдемо на прогулянку з малим сином Ромчиком нам дуже зручно: новий асфальт плавно переходить в тротуар до самого підїзду. Будівельники облаштували його так, що люди з особливими потребами безперешкодно пересуваються до будинку.

Нові дитяча гойдалка, баскетбольний щит і тренажер - саме такі, як ми хотіли. Велике спасибі всім причетним до реалізації громадського проекту від наших мешканців.


Проект по облаштуванню місця відпочинку по вулиці Партизанська в смт Новопсков.

Алла Ковальова, автор проекту:  Чудовою прикрасою вулиці Партизанська став новий дитячий майданчик, що розташований поряд з центральним входом до стадіону "Будівельник".  Це поряд з Новопсковською школою, на території якої законсервований дитячий майданчик і школярам ніде відволіктися від навчального процесу після уроків. З цією метою ми, батьки, і організувалися, подали проект на конкурс. Потім була не одна толока: прибирали несанкціоноване звалище сміття, вирубували всю поросль, насаджували дерева та кущі, вирівнювали поверхню, прибирали наслідки "спортивного" дозвілля підлітків. Вийшло компактно, зручно і якісно. Діти задоволені. Дорослі також. Після уроків постійно тут відвідувачі, не зважаючи на осінню погоду. Вдячні всім, хто допомагав втілити задумане в життя. На цьому не зупиняємося. Маю багато задумів, маю однодумців. Працюємо разом аби покращити життя в громаді.

Проект по створенню місця відпочинку по вулиці Українська, 15. 

На прибудинковій території чотирьохповерхівки №15 мешканці постійно щось вдосконалюють: саморобні гойдалки завжди справні, лави для відпочинку пофарбовані, самостійно відремонтували навколо будинку "отмостку", вивели газові стояки  з балконів квартир на перших поверхах на зовнішні стіни будівлі (кожен власник квартири укладав відповідний договір з КП "Новопсковжитло"), встановили освітлення, обмежили в’їзд автомобілів в двір задля безпеки маленьких  мешканців,  перемогли бур’яни на прилеглій території, облаштували квітники біля кожного під’їзду, висадили нові дерева та ялинки (навіть годівнички для птахів розвішали). Традиційно всім двором 1 червня  для малечі організовують свята з кашею, солодощами  та рухливими  іграми. Разом малечі святкують дні народження. Дружньо і писали громадський проект аби виграти новенький дитячий майданчик.

Таїсія Філімонова, автор проекту: Більшість жителів нашого будинку повірили в те, що наш двір буде облаштований дитячим майданчиком і буде прокладена тротуарна доріжка. Але знайшлися й скептики, які ні в що не вірили.

І ось з початку жовтня розпочалися роботи по укладці тротуарної доріжки. Паралельно були встановлені дитяча карусель, гойдалка, столик для малят "Мухомор". Діти з нетерпінням чекали дозволу дорослих, щоб покататися на нових гойдалках і каруселі, посидіти за красивим столиком. На даний час наш двір став ще красивішим та охайнішим. Радіємо за добре облаштований дитячий чайданчик, про який тільки мріяли багато років. І за дітей не хвилюємося, що намочуть взуття, бо відтепер вони ходять по тротуарній доріжці.

Велике спасибі керівництву Новопсковської селищної громади, всім працівникам, які доклали зусиль, щоб з’явився сучасний дитячий майданчик. Низький вам уклін за піклування про людей. Ми віримо в вас та сподіваємося на співпрацю.

 

Підсумовуючи вищезазначене можна з впевненістю сказати, що  "Бюджет участі - 2017" - це яскравий приклад позитивних зрушень у свідомості мешканців Новопсковської громади та підвищення  їх активності та кооперації спрямованих на спільний результат. 

Новопсковська селищна рада щиро вдячна всім ініціаторам проектів, всім хто допомагав їх реалізувати. Неоціненною є робота кожного мешканця громади, який повірив в себе, в можливість власними руками покращити умови життя  на території своєї малої Батьківщини. Ви - приклад для наслідування! Дякуємо вам!

 

Запрошуємо переглянути фоторепортажі, які ми отримали від авторів проектів.






































 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь