Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Приїхали, щоб будувати!

Дата: 23.01.2018 19:51
Кількість переглядів: 827

Як і анонсувалося – БУРтур у Новопскові! Ця досить незвична абревіатура – скорочена назва проекту «Будуємо Україну разом». Такого у нас ще не було!

Адже це культурно-освітній проект, який через волонтерство та подорожі вчить молодь нести відповідальність за свою країну і робити добрі справи, і не якісь дрібничкі – води принести чи дрова поколоти, хоча й це вітається. Волонтери відбудовують і ремонтують житло, створюють громадські майданчики, виконують суспільно-корисну працю, руйнуючи «стіни» недовіри, страху, міфів, що існують у людей різних регіонів України. Їхню увагу до Новопскова привернула громадська організація «Стосується кожного», яку представляли Ольга Кравченко та Оксана Бабкіна.

Отже, впродовж трьох січневих днів команда БУРу, у даному випадку – це представники Львівської освітньої фундації (географічно зі Львівщини, Рівненщини, Франківщини, Вінниччини) Віра Пасішнюк, Катерина Яковець, Олександра Теслюк, Богдан Величко презентували проект перед різними аудиторіями (активна громадськість, учні професійного ліцею, загальноосвітніх шкіл, керівництво Новопсковської ОТГ, райдержадміністрації).

Зокрема, у понеділок, 22 січня, такі презентації відбулися у приміщенні Новопсковського селищного будинку культури, а наступного дня - в інформаційно-розважальному центрі  «Гармонія Думок» Новопсковської ОТГ в селі Осинове.

Присутні дізналися, що у 2014 році у рамках проекту було відновлено житло для 25 сімей у містах Слов’янськ та Краматорськ (балкони, вікна тощо). У 2015-2016 роках проект розширився, допомагали родинам, які постраждали від війни, першочергово багатодітним та малозабезпеченим. У 2016 році максимальна увага прифронтовим населеним пунктам (Авдіївка) та таким, що знаходяться у так званій «сірій зоні». У подальшому додалися відновлення осель для родин, які опинилися у скрутному матеріальному стані і самостійно вже не можуть його поліпшити, створення громадського простору (це можуть бути різні речі: молодіжні платформи - цікаво проводити вільний час, випити чаю, поспілкуватися; створення муралів; є приклад, коли на побажання громадськості зробили цивільний вигул для собак). Також метою проекту є формування мережі активних волонтерів, для цього потрібно лише подати відповідну заявку і мати бажання робити добрі справи.

В цілому, підводячи підсумки зробленого, за час існування проекту, тобто за чотири роки (2014-2017) БУР працював у 30 містах. Загалом було залучено 1390 волонтерів, відремонтовано 144 будинки, споруджено 37 публічних просторів, намальовано 50 артоб’єктів.

Представики проекту показали відеофільми, як побудували житло для сім’ї з міста Слов’янськ, у якій виховуються прийомні діти, і після цього родина взяла ще п’ять дітей; про багатодітну родину з міста Мелітополь, які певний час проживали у Сполучених Штатах Америки (мали грін-карту), там народилися їхні молодші діти, але не змогли пристосуватися до життя на чужині і повернулися в Україну; про бійця легендарної 93 ОМБр Віталія Григор’єва, який став інвалідом на візку після важкого поранення, отриманого 17 січня 2015р., батька трьох дітей з Херсонщини, який сказав: «До війни я будував будинки іншим, а собі не встиг». Його родині волонтери побудували прекрасний будинок.

Тепер щодо проекту "БУРтур Новопсков". 

Якщо Новопсков пройде у відборі міст, селищ та сіл, що приймуть волонтерів зі всієї України та світу (це знатимемо лише на початку березня) - табір волонтерів працюватиме близько трьох тижнів в 2018 році. Наразі визначаються з потенційними об’єктами, які потребують участі волонтерів, а саме з родинами, які потребують поліпшення житлових умов; з потребами громадянського суспільства. Міжнародні донори, які здійснюють фінансування проекту, частково забезпечують витрати на проживання для волонтерів та їх харчування, частина організаційних моментів лягає на приймаючу сторону. Планується знайомство та налагодження взаємодії з місцевими активістами, владою, бізнесом, тісний зв'язок з громадою.

Надія Кривошей


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь